2020. Január 28. Kedd | Károly, napja
Budapest
helység
header-logo

Meddig kúszik Higany Úr?

Meddig kúszik Higany Úr?
2018. Augusztus 03.
Augusztusra beköszöntött a várva várt kánikula, mely előreláthatólag a jövő héten is folytatódik. A szerencsések az Adrián, a Balatonon, vagy más vízparton vészelik át a hőséget. Milyen veszélyeknek vagyunk kitéve egy ilyen hosszú melegfront során és hogyan védekezhetünk a hőség ellen?

Nemcsak az időseket és betegeket veszélyezteti a hosszan tartó hőség, hanem az egészséges, fiatal szervezetet is megviseli. A kánikula miatt ereink kitágulnak, szervezetünk verejtékezéssel próbálja hűteni magát. Ezért rengeteg vizet veszítünk, melyet mindenképpen pótolnunk kell. Az Országos Mentőszolgálat minden évben felhívja a figyelmet arra, hogy fokozottan figyeljünk a folyadékbevitelre. Ilyen kánikulában minimum 4 liter folyadékra van szüksége egy egészséges felnőtt szervezetnek naponta. Fontos, hogy a legnagyobb melegben, délelőtt 11 óra és délután 3 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon.

Különösen nagy veszélyt jelent a hőség az érrendszeri betegségekkel küzdőknek. Melegben a szív nagyobb igénybevételnek van kitéve, az erek kitágulnak, a nagy mennyiségű vízveszteség miatt a vér töményedik, nem tudja olyan hatékonyan ellátni feladatát. Nem véletlen, hogy ilyen időben megnő a szívinfarktus kockázata.
Veszélyeztetettek a gyermekek, illetve az idősek is, akiknek nem olyan stabil a vízháztartás rendszerük, mint az egészséges felnőtteknek. Rájuk különösen figyelnünk kell, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot vigyenek be. Az izzadás során sok ásványi anyagot, például fontos ionokat (kalciumot, nátriumot) veszítünk, melyeket ásványvíz bevitelével pótolhatunk. Több civil szervezet szervez vízosztós akciókat nagyobb városokban. Ha megkínálnak minket, ne habozzunk, fogadjuk el bátran!

Legfontosabb feladatunk tehát, hogy a környezetünkben élő gyermekekre, idősekre és betegekre fokozottan figyeljünk a hetekben. Aki teheti, keressen menedéket valamelyik vízparti üdülővárosban!