2020. Január 27. Hétfő | Angelika napja
Budapest
helység
header-logo

Jön a nyár és a napégés?

Jön a nyár és a napégés?
2018. Július 19.
Ilyenkor nyáron, különösen, ha vízparti nyaralást, vagy hegyvidéki sportolást tervez az ember, különösen kell vigyáznia a teste legnagyobb “szervére”, a bőrére, ugyanis a magas UV sugárzás sokat árthat neki, nem is beszélve a hőség okozta napszúrásról, hőgutáról.

Mit tehetünk ez ellen?

Ha tehetjük, 11-és 15 óra között kerüljük a túlzott napon tartózkodást. Ha mégis erre kényszerülünk, viseljünk hosszúujjút, hosszú szárú nadrágot, széles karimájú kalapot, esetlegesen napszemüveget. Nyaraláshoz mindenféleképpen kifelejthetetlen kellék, a naptej, ami minimum 15 faktoros legyen vagy más, napfény ellen védő szerek használata javasolt. A világos bőrűek, a szőkék és a vörös hajúak jobban ki vannak téve a nap káros hatásainak, mint mások. Ne feledkezzünk meg a kiszáradás veszélyeiről sem, s folyamatosan pótoljuk a kiizzadt, elpárologtatott folyadékot.

Mik a leégés jelei? A leégésnek több fokozata van, a legenyhébb az elsőfokú égéshez hasonlatos, amely a bőr legfelső rétegét, az epidermiszt érinti. Ilyenkor bőrpír, bőrfeszülés, enyhe fájdalom jelentkezik, de ezek a tünetek néhány nap elteltével megszűnnek.

A következő fokozat másodfokú égésekre jellemzően hólyagokat is húzhat a bőrre, melyek nagyon fájdalmassá is válhatnak. Ilyenkor a nap hatása az egész hám-, és az az alatt lévő irharéteget is károsítja. A gyógyulási idő is jóval hosszabb, akár 2-3 héttől egy hónapig is eltarthat. Ha nagyobb felület sérült, és az általános közérzetünk is rossz, érdemes felkeresnünk a háziorvosunkat, szakorvosunkat.

Mit tegyünk, ha már leégtünk? Első, és legfontosabb dolog, az elveszített folyadék pótlása, s csak ezután következik a bőrünk kezelése, amelyre több módszer is létezik. Legegyszerűbb, ha hideg vízzel lemossuk, vagy hidegvizes borogatást teszünk rá, hogy a duzzanatok lelappadjanak. Használjunk Panthenol habsprayt B5 vitaminnal, amely amellett, hogy hűti a bőrt, a vitaminnal elősegíti a bőr mihamarabbi regenerálódását. Enyhébb égésnél bevethetünk szüleink, nagyszüleink által ismert házipraktikákat is Például bekenhetjük az égett felületet tejföllel, joghurttal, esetleg fekete vagy zöld teával is lemoshatjuk, vagy a fürdővizünkbe tölthetjük. A víz természetesen legyen kellően hűvös, 25°C körüli. Közepes leégés esetén ecetes vízzel kezelhetjük a területet, esetleg uborka, vagy friss paradicsom szeletekkel. Egy 2001-es kutatás szerint, a világosbőrűek paradicsomszósz fogyasztásával megelőzhetik a leégést. “Vélhetően a paradicsomban található likopin segít megóvni az ultraibolya sugarak káros hatásaitól.” - írja az 1001 otthoni gyógyír című könyv.

Milyen káros hatásai lesznek a túlzásba vitt napozásnak?

A bőr megráncosodhat, mivel a bőr elveszti a rugalmasságot biztosító rostok termelődését, vagy pigmentet termel, és a szeplők borítják be az egykor megégett testrészt, nem is beszélve arról, hogy a többszöri leégéssel nő a kockázata a bőrrák kialakulásának. Figyeljünk hát oda a bőrünkre, mert ez a kis odafigyelés később meghálálja a gondoskodást. A bőrünk nem felejt!